מעונות יום שיקומיים
במעונות היום מופעלים גנים חינוכיים ושיקומיים המקנים לפעוטות תכנים והעשרה במגוון תחומי החיים זאת לצד טיפולים פרא רפואיים וטיפולים רגשיים בגן עצמו ובחדרי הטיפולים המצויים במעון.
מעונות היום השיקומיים של א.ד.נ.מ. פרוסים מחיפה בצפון עד באר שבע בדרום. חלק מהמעונות מיועדים לפעוטות על רצף האוטיזם וחלקם מיועדים לפעוטות בעלי נכויות (CP), מוגבלות שכלית התפתחותית, עיכוב התפתחותי ותסמונות שונות.
גישה חינוכית טיפולית:
אנו מאמינים כי התערבות טיפולית משמעותית בגיל הרך, המלווה בהדרכה להורים ובתמיכה רגשית מאפשרת איכות חיים טובה יותר לפעוטות ולמשפחותיהם. אנו פועלים באמונה כי זכותו של כל ילד לתקשר וחובתנו היא למצוא את הדרך בה הילד מסוגל ורוצה להביע את צרכיו, רצונותיו ורגשותיו. לשם כך, יישמנו גישת עולם של תקשורת תומכת ובה טכניקות שונות המותאמות למסגרת כל כיתה בכלל ולכל פעוט באופן אישי. אנו דואגים להשרות אווירה רגועה ונעימה לצד גבולות ברורים ותחושת בטחון. חשוב לנו שתהיה תחושה של נורמליזציה בגנים. הטיפולים הפרא-רפואיים והפעילות השיקומית-טיפולית בגן נעשים תוך כדי משחק והנאה.
הצוות:
צוות המעונות הינו צוות מיומן ורב מקצועי, הכולל: גננות, פיזיותרפיסטיות, מרפאות בעיסוק, דיאטנית, קלינאיות תקשורת, סייעות, אם בית, עובדת סוציאלית ומנהלת מקצועית. במעונות המיועדים לפעוטות עם אוטיזם ישנו צוות נוסף המתמחה בטיפול רגשי בתחומים שונים. עובדי המעונות השונים מתמחים בתחום הטיפול בפעוטות בעלי צרכים מיוחדים ועבודתם כוללת התייחסות לחלקים הרגשיים של הפעוט ומשפחתו, שימוש בתקשורת חליפית, התאמת אביזרי האכלה, התאמת אביזרי הושבה וניידות (זאת על פי המגבלות הפיזיות) ואביזרי עזר לעידוד משחק. אנשי הצוות הפרא רפואי והמטפלים הרגשיים מקיימים הדרכה שוטפת לצוות החינוכי בגן ומעורבים בסדר היום ע”י הפעלת קבוצות טיפוליות והשתתפות בפעילויות הגן.
איך נראה יום במעון:
לצד הדגש השיקומי, אנו משתדלים לזכור תמיד כי הילדים במעון זכאים לחוות חוויות מהנות של גן כמו כל הילדים ולכן סדר היום נראה במידה רבה כמו סדר יום של גן רגיל: מפגש בוקר, משחק חופשי, פעילות פרטנית/קבוצתית, משחקי חצר, מפגש תקשורת ופעילויות חגים. במהלך סדר היום, משולבת תכנית טיפולית פרטנית של כל פעוט ופעוט הנבנית ע”י הצוות הפרא רפואי והחינוכי. התכנית נותנת מענה כוללני לאורך כל שעות הפעילות במעון כאשר אנשי הצוות המטפל מציבים מטרות ויעדים אישיים אשר יקדמו את הפעוט ויאפשרו לו לממש את הפוטנציאל הטמון בו.
טיפולים פרא רפואיים:
- כל פעוט זכאי לקבלת טיפולים פרא רפואיים פרטניים וקבוצתיים במהלך שהותו במעון, זאת בהתאם לאבחונו ולאופי המעון לו הוא שייך.
- במעונות השונים קיימים חדרי טיפול מרווחים ומצוידים בציוד מקצועי רב הכולל אביזרים, משחקים, ומתקנים מותאמים לטיפוליים אישיים וקבוצתיים.
- הטיפולים המקצועיים משולבים בפעילות הגן ומתואמים בין כל אנשי צוות המעון. במסגרת הטיפולים הקבוצתיים, מתקיימות במעון קבוצות רגשיות ותפקודיות שונות.
- צוות המעון מקיים קשר רצוף עם שירותים טיפוליים בקהילה על מנת לתת את הטיפול הטוב ביותר לכל אחד מהפעוטות.
קשר עם ההורים:
אנו רואים חשיבות רבה בקשר רציף ובשיתוף פעולה עם הורי הילדים, ולכן מקיימים הדרכות קבועות המאפשרות להם להיות שותפים פעילים בקידום ילדיהם בתחומים השונים. בנוסף, מתקיימים מפגשי הורים שנותנים התייחסות רגשית למציאות החיים המשותפת ומאפשרים מפגש, שיתוף ודיון בין ההורים על סוגיות הקשורות להורות מיוחדת וכן שיתוף של תכנים להעשרת הידע והחשיבה של ההורים סביב צרכי הפעוט.
תהליך הקליטה:
כניסה למעון חדש מלווה בהתרגשות ורגשות מעורבים. לכן, התקופה הראשונה במעון מהווה תקופת היכרות, הסתגלות ויצירת תחושת בטחון. לכל ילד ניתן הזמן שלו להסתגל ולהיקשר לסביבה ולצוות. ההיקלטות נעשית באופן הדרגתי (בדרך כלל שלושה ימים), במהלכן הצוות כולו עומד לרשות ההורים לכל פנייה. אנו מעודדים את ההורים לתת לילד לשהות בגן כל פעם לזמן ממושך יותר בלעדיהם, כאשר ההורים עדיין נמצאים במעון. כך ההורים יכולים להתרשם כיצד הצוות מתייחס לילדם ולילדים האחרים, כיצד מתבצעים הטיפולים הפרא-רפואיים, מהתנהלות המעון והאווירה השוררת בו בדרך זו , קל יותר, בדרך כלל לרוב ההורים, להיפרד מילדם ולתת אמון בצוות המטפל.